βελγικό-μαλινουά
Προσαρμοστικότητα
3/5
Φιλικότητα
3/5
Υγεία & Περιποίηση
3/5
Εκπαιδευσιμότητα
4/5
Ανάγκες άσκησης
5/5

Εργασίας

56 – 66 cm
18 – 36 kg
12-14 χρόνια

Περιεχόμενα

Βελγικό Μαλινουά – Γενικά χαρακτηριστικά

Το Βελγικό Μαλινουά (Belgian Malinois) ανήκει στις ράτσες σκύλων εργασίας και είναι ένα από τα 4 είδη των βελγικών ποιμενικών. Το Μαλινουά συχνά συγχέεται με τους Γερμανικούς Ποιμενικούς, ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική φυλή. Τα Μαλινουά είναι μικρότερα και ελαφρύτερα από τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και έχουν κοντύτερο τρίχωμα. Τα χρώματα του τριχώματος κυμαίνονται συνήθως από ανοιχτό μπεζ έως καφέ, αν και το μαύρο βελγικό Μαλινουά ξεχωρίζει ως μια εντυπωσιακή, μοναδική παραλλαγή της φυλής.

Όπως και οι άλλοι βελγικοί ποιμενικοί, το βελγικό μαλινουά είναι σκύλος με μεγάλη ενέργεια που διαπρέπει σε αθλητικές δραστηριότητες. Διαθέτουν αξιοσημείωτη αντοχή και χρειάζονται τακτική άσκηση για να διεγείρονται πνευματικά και σωματικά. Είτε πρόκειται για μεγάλους περιπάτους, είτε για έντονα παιχνίδια, είτε για συμμετοχή σε αθλήματα σκύλων, το Μαλινουά θα συμβαδίσει ευχαρίστως με έναν δραστήριο γονέα σκύλου.

Παρά τα υψηλά επίπεδα ενέργειάς τους, τα βελγικά Μαλινουά μπορούν να προσαρμοστούν καλά σε διαφορετικά περιβάλλοντα διαβίωσης. Αν και εκτιμούν το γεγονός να διαμένουν σε μεγάλο χώρο ή αυλή για να κινούνται, μπορούν να προσαρμοστούν και σε διαμερίσματα, εφόσον λαμβάνουν επαρκή άσκηση και πνευματική  διέγερση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το βελγικό μαλινουά είναι χαρούμενο όταν έχει μια δουλειά να εκτελέσει. Ο καθιστικός τρόπος ζωής δεν τους ταιριάζει.

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα Βελγικό Μαλινουά, καλό είναι να δώσετε προτεραιότητα στην υιοθέτηση από οργανώσεις διάσωσης ή καταφύγια, ώστε να δώσετε ένα σπίτι σε ένα σκυλί που το έχει ανάγκη. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να αγοράσετε, είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε έναν αξιόπιστο εκτροφέα. Διεξάγετε ενδελεχή έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι ο εκτροφέας ακολουθεί ηθικές πρακτικές και δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των σκύλων του. Οι αξιόπιστοι εκτροφείς βελγικών μαλινουά δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ιδιοσυγκρασία των σκύλων τους, πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας και παρέχουν ένα κατάλληλο περιβάλλον ανατροφής για τα κουτάβια. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι θα φέρετε στο σπίτι ένα υγιές και ευτυχισμένο κουτάβι, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει τις ανήθικες πρακτικές εκτροφής.

βελγικό-μαλινουά-βόλτα

Quick facts

Προέλευση:  Βέλγιο
Μέγεθος: 24-26 ίντσες ύψος και 55-75 κιλά, θηλυκά 22-24 ίντσες ύψος και 40-60 κιλά
Διάρκεια ζωής: 12-14 έτη
Τρίχωμα: κοντό, διπλό τρίχωμα που είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φαιοκόκκινων, καφέ και μαύρο.
Ιδιοσυγκρασία: Ευφυής, ενεργητικός, πιστός, προστατευτικός, εκπαιδεύσιμος
Υγεία: Γενικά υγιής, αλλά μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις, όπως δυσπλασία του ισχίου, δυσπλασία του αγκώνα και αλλεργίες.
Καταλληλότητα ως κατοικίδιο ζώο: Όπως και οι άλλοι βελγικοί ποιμενικοί, τα βελγικά Μαλινουά είναι καταλληλότερα για δραστήριες οικογένειες με άφθονο χρόνο για να τα γυμνάσουν και να τα εκπαιδεύσουν.

Μπορούν να είναι καλά με τα παιδιά όταν κοινωνικοποιηθούν σωστά, αλλά έχουν μεγάλη ορμή για κυνήγι και δεν πρέπει να αφήνονται χωρίς επίβλεψη με μικρά ζώα.

Το Βελγικό Μαλινουά είναι μία από τις τέσσερις φυλές Βελγικού Ποιμενικού. Οι άλλες είναι το Groenendael, το Tervueren και το Laekenois.

Fun fact

Για τους fan των ταινιών δράσης, το Βελγικό Μαλινουά εμφανίζεται στην ταινία “John Wick” και στο “LULU”.

Βελγικό Μαλινουά – Επισκόπηση ράτσας

Το Βελγικό Μαλινουά είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος που με την πρώτη ματιά μοιάζει με Γερμανικό Ποιμενικό. Τα Μαλινουά είναι κοντότριχα, χρώματος καφέ με μαύρες μάσκες. Είναι ένας από τους τέσσερις τύπους βελγικών ποιμενικών σκύλων και παρουσιάζονται στις ΗΠΑ ως ξεχωριστή φυλή από το 1959.

Αρχικά ανατράφηκαν στο Malines του Βελγίου (εξ ου και το όνομα). Τα Μαλινουά έχουν μεγάλη αντοχή και απολαμβάνουν πραγματικά την εργασία. Είναι έξυπνα και πολύ δραστήρια σκυλιά που διακρίνονται σε πολλές εργασίες. Τα καταφέρνουν εξαιρετικά ως αστυνομικοί σκύλοι, στρατιωτικοί σκύλοι, στην έρευνα και διάσωση και σε αγωνίσματα επιδόσεων, όπως το agility.

Οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα Μαλινουά συχνά τα μπερδεύουν με τους γερμανικούς ποιμενικούς, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη σωματική δομή και την ιδιοσυγκρασία των δύο φυλών. Τα Μαλινουά είναι μικρότερα σκυλιά με ελαφρύτερα οστά. Στέκονται με το βάρος τους στα δάχτυλα των ποδιών τους, γεγονός που τους προσδίδει τετράγωνο προφίλ σώματος, ενώ ο σημερινός Γερμανικός Ποιμενικός έχει μακριά, κεκλιμένη πλάτη και φέρει το βάρος του πιο επίπεδα στα πόδια του.

Το Μαλινουά έχει χρώμα καστανό, κόκκινο ή καφέ και οι άκρες του τριχώματος του είναι μαύρες, ενώ ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι συνήθως καφέ με μαύρη ράχη. Επιπλέον, το Μαλινουά έχει πιο εκλεπτυσμένο, σμιλεμένο κεφάλι από τον Γερμανικό Ποιμενικό και μικρότερα, πιο τριγωνικά αυτιά.

Πολλοί πιστεύουν ότι το Μαλινουά είναι πιο άγρυπνο και ανταποκρίνεται πιο γρήγορα από τον Γερμανικό Ποιμενικό. Είναι επίσης πολύ ευαίσθητα σκυλιά που δεν ανταποκρίνονται καλά σε σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης. Ορισμένα Μαλινουά είναι φιλικά και διεκδικητικά, αλλά άλλα είναι συγκρατημένα και απόμακρα με τους ξένους. Δεν πρέπει ποτέ να έχουν φοβική ή επιθετική ιδιοσυγκρασία.

Λόγω του ενεργειακού τους επιπέδου και της ευαισθησίας τους, τα Μαλινουά συνιστώνται μόνο σε άτομα που έχουν προηγουμένως μεγαλώσει παρόμοιους σκύλους και είναι έμπειρα στο χειρισμό σκύλων. Τα Μαλινουά είναι πολύ έντονα σκυλιά που τους αρέσει να συμμετέχουν σε όλες τις οικογενειακές δραστηριότητες. Δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες ή ταξιδεύουν συχνά.

Εάν έχετε αποφασίσει ότι το βελγικό Μαλινουά είναι η ράτσα που σας ταιριάζει, θα πρέπει να κοινωνικοποιήσετε το σκύλο σας με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, σκύλους, άλλα ζώα και καταστάσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Συνιστάται προεκπαίδευση κουταβιών για το Μαλινουά σας, ακολουθούμενα από εκπαίδευση υπακοής. Τα Μαλινουά μαθαίνουν γρήγορα και είναι πρόθυμα να κάνουν ό,τι τους ζητούν οι άνθρωποί τους. Διακρίνονται στην υπακοή, την ιχνηλασία, την ευκινησία, το flyball, την επίδειξη, το Schutzhund και άλλα αθλήματα προστασίας. Οι εκπαιδευτές τους περιγράφουν ότι έχουν υψηλή “ορμή παιχνιδιού”(play drive), πράγμα που σημαίνει ότι τους αρέσει να παίζουν, και ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε τους ζητήσετε να κάνουν καθώς το θεωρούν παιχνίδι.

Αλλά ένας ιδιοκτήτης Μαλινουά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι πρόκειται για μια φυλή που αναπτύχθηκε για να προστατεύει και να προσέχει. Τα ανεπαρκώς κοινωνικοποιημένα σκυλιά μπορεί να συμπεριφέρονται επιθετικά από φόβο. Επιπλέον, παρόλο που τα καλά κοινωνικοποιημένα Μαλινουά είναι καλά με τα παιδιά, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει μαζί τους, μπορεί να έχουν την τάση να τα δαγκώνουν στα πόδια και να προσπαθούν να τα κουμαντάρουν όταν παίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βελγικό μαλινουά είναι επιθέτικο, απλώς αυτή είναι η φύση του.


Βελγικό Μαλινουά – Highlights

    • Τα Βελγικά Μαλινουά έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται πολλή άσκηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε το χώρο και το χρόνο για να την παρέχετε.
    • Τα Μαλινουά είναι πολύ έξυπνα και σε εγρήγορση. Διαθέτουν επίσης έντονα ένστικτα ποιμενικού και προστασίας. Η έγκαιρη, συνεπής εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας!
    • Είναι πολύ ανθρωποκεντρικά και θέλουν να συμμετέχουν στις οικογενειακές δραστηριότητες.
    • Τα Μαλινουά έχουν συνεχή τριχόπτωση. Βγάζουν έντονη τρίχα δύο φορές το χρόνο.
    • Τα βελγικά Μαλινουά είναι έντονα σκυλιά που προσανατολίζονται στο παιχνίδι και είναι ευαίσθητα. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διασκεδαστική, συνεπής και θετική.
    • Λόγω της ευφυΐας τους, της μεγάλης τους ενέργειας και άλλων χαρακτηριστικών, τα Μαλινουά δεν συνιστώνται για άπειρους ιδιοκτήτες σκύλων.

Βελγικό Μαλινουά – Ιστορία

Το Βελγικό Μαλινουά είναι μία από τις τέσσερις ποικιλίες του Βελγικού τσοπανόσκυλου, που αναπτύχθηκε στο Βέλγιο στα τέλη του 1800. Οι τέσσερις ποικιλίες είναι το Μαλινουά (καστανό-καφέ, κοντό τρίχωμα με μαύρη μάσκα), το Τερβουρέν (καστανό, μακρύ τρίχωμα με μαύρη μάσκα), το Λακενουά (καστανό, τραχύ τρίχωμα) και το Γκρουνεντάελ (μαύρο, μακρύ τρίχωμα).

Η AKC αναγνωρίζει όλους τους τύπους εκτός από το Laekenois ως ξεχωριστές φυλές στις ΗΠΑ, ενώ η Ενωμένη Λέσχη Κένελ αναγνωρίζει και τους τέσσερις τύπους ως μία. Η Λέσχη Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου (Club du Chien de Berger Belge) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1891 για να καθορίσει ποιος από τους πολλούς διαφορετικούς τύπους σκύλων ήταν αντιπροσωπευτικός μόνο για τους ποιμενικούς σκύλους που αναπτύχθηκαν στο Βέλγιο. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, εκτροφείς  συναντήθηκαν στα περίχωρα των Βρυξελλών για να εξετάσουν ποιμενικούς σκύλους από την περιοχή αυτή. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, ο καθηγητής κτηνιατρικής Adolphe Reul και μια ομάδα κριτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γηγενείς ποιμενικοί σκύλοι της εν λόγω επαρχίας ήταν τετράγωνα, μεσαίου μεγέθους σκυλιά με καλά τοποθετημένα τριγωνικά αυτιά και πολύ σκούρα καστανά μάτια και διέφεραν μόνο στην υφή, το χρώμα και το μήκος του τριχώματος. Μεταγενέστερες εξετάσεις σκύλων σε άλλες βελγικές επαρχίες κατέληξαν σε παρόμοια ευρήματα.

Το 1892, ο καθηγητής Reul έγραψε το πρώτο πρότυπο του Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου, το οποίο αναγνώριζε τρεις ποικιλίες: σκύλους με μακρύ τρίχωμα, σκύλους με κοντό τρίχωμα και σκύλους με τραχύ τρίχωμα. Η Λέσχη Chien de Berger Belge ζήτησε από την Societe Royale Saint-Hubert (το αντίστοιχο του Βελγίου με το AKC) να της χορηγηθεί καθεστώς φυλής, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Το 1901, ωστόσο, ο Βελγικός Ποιμενικός Σκύλος αναγνωρίστηκε τελικά ως φυλή.

Το σημερινό βελγικό Μαλινουά μπορεί να αποδοθεί σε ένα ζεύγος αναπαραγωγής που ανήκε σε έναν βοσκό από το Λάκεν με το όνομα Adrien Janssens. Το 1885, αγόρασε έναν ωχρό, καστανόξανθο σκύλο με τραχύ τρίχωμα που ονομαζόταν Vos I ή Vos de Laeken από έναν έμπορο βοοειδών στο βόρειο Βέλγιο. Ο Janssens χρησιμοποίησε τον Vos I (που στα φλαμανδικά σημαίνει “αλεπού”) για να βοσκήσει το κοπάδι του και τον εξέθρεψε επίσης με έναν βραχύτριχο, μαυροκάστανο σκύλο με το όνομα Lise (επίσης γνωστό ως Lise de Laeken ή Liske de Laeken). Μετά από αυτό το ζευγάρωμα, ο Vos I διασταυρώθηκε με τις κόρες του, καθιερώνοντας μια γραμμή πολύ ομοιογενών σκύλων με γκρίζα τραχεία και κοντότριχα, καθώς και με καστανοκόκκινα τραχεία και κοντότριχα. Σήμερα, ο Vos I και η Lise de Laeken αναγνωρίζονται ως πρόγονοι όχι μόνο των σύγχρονων Βελγικών Ποιμενικών Σκύλων, αλλά και των Bouvier des Flandres και των Ολλανδικών Ποιμενικών Σκύλων. Οι εκτροφείς αποφάσισαν να δώσουν σε κάθε μία από τις διαφορετικές ποικιλίες των Βελγικών Ποιμενικών Σκύλων τα δικά τους ονόματα.

Η πόλη Malines είχε ιδρύσει έναν σύλλογο για την προώθηση του φαιοκόκκινου βραχύτριχου βελγικού ποιμενικού σκύλου το 1898. Ο Louis Huyghebaert, ένας πρώιμος εκτροφέας με το όνομα του κυνοκομείου “ter Heide”, καθώς και κριτής, συγγραφέας και ο “νονός του Μαλινουά” (και του Μπουβιέ), μαζί με τη λέσχη της Malines είχε κάνει πολλά για να βοηθήσει στη διάδοση αυτών των κοντότριχων, έτσι ώστε το όνομα “Μαλινουά” να συνδεθεί με τα φαιοκόκκινα κοντότριχα. Το 1897, ένα χρόνο πριν από τη δημιουργία της λέσχης Malines, ο Huyghebaert, πρότεινε ότι, δεδομένου ότι δεν είχαν απομείνει πολλά πρόβατα στο Βέλγιο, τα ποιμενικά σκυλιά θα έπρεπε να έχουν δοκιμασίες πεδίου που θα αναδείκνυαν την ευφυΐα, την υπακοή και την αφοσίωσή τους.

Από αυτή τη σύσταση αναπτύχθηκαν οι δοκιμασίες ασκήσεων για ποιμενικούς σκύλους που εξέταζαν την ικανότητα ενός σκύλου να πηδάει και να εκτελεί άλλες ασκήσεις. Η πρώτη δοκιμασία dressage, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 1903 στο Malines, κερδήθηκε από τον M. van Opdebeek και το Μαλινουά του, Cora van’t Optewel.

Οι βελγικοί ποιμενικοί χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως σκύλοι φύλακες και σκύλοι έλξης. Ήταν τα πρώτα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν από τη βελγική αστυνομία. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διεθνείς δοκιμές αστυνομικών σκύλων έγιναν πολύ δημοφιλείς στην Ευρώπη και τα βελγικά σκυλιά κέρδισαν πολλά βραβεία στις δοκιμές αυτές. Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, πολλοί βελγικοί ποιμενικοί σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό για διάφορες εργασίες, όπως σκύλοι αγγελιοφόροι, σκύλοι του Ερυθρού Σταυρού, σκύλοι για καροτσάκια ασθενοφόρων και, σύμφωνα με ορισμένους, σκύλοι για καροτσάκια ελαφρών πολυβόλων.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930, ξεκίνησαν στο Βέλγιο πολλά εξαιρετικά εκτροφεία Μαλινουά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, το Μαλινουά και το Groenendael ήταν οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες βελγικών ποιμενικών σκύλων που εξάγονταν σε άλλες χώρες. Εκείνη την εποχή, πολλά εξήχθησαν στις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία, την Ελβετία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Το 1911, δύο Groenendaels και δύο Malinois καταχωρήθηκαν από το AKC ως “Γερμανικά ποιμενικά”. Το 1913, το AKC άλλαξε την ονομασία σε “Βελγικά ποιμενικά”. Τα πρώτα σκυλιά εισήχθησαν από τον Josse Hanssens από το Norwalk του Connecticut. Πούλησε τα δύο Μαλινουά στον L.I. De Winter από το Guttenberg του New Jersey. Ο De Winter παρήγαγε αρκετές γέννες από τα Μαλινουά με το όνομα του εκτροφείου του Winterview.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες έφεραν πίσω Μαλινουά και άλλους Βελγικούς Ποιμενικούς Σκύλους από την Ευρώπη και οι εγγραφές στο AKC αυξήθηκαν ραγδαία. Ο πρώτος Σύλλογος Βελγικών Ποιμενικών Σκύλων της Αμερικής ιδρύθηκε το 1924 και έγινε σύλλογος-μέλος του AKC αμέσως μετά. Το 1924 και το 1925, ο Walter Mucklow, δικηγόρος στο Jacksonville της Φλόριντα, έκανε γνωστό το Μαλινουά μέσω των άρθρων που έγραψε στην AKC Gazette. Εκτρέφει επίσης Μαλινουά για μικρό χρονικό διάστημα με το όνομα Castlehead Kennel. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1920, τα βελγικά ποιμενικά Groenendael και Μαλινουά είχαν αυξηθεί σε δημοτικότητα και συγκαταλέγονταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων φυλών.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η εκτροφή σκύλων ήταν μια πολυτέλεια που οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά, και ο πρώτος Σύλλογος Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου της Αμερικής έπαψε να υπάρχει. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, λίγα Μαλινουά εγγράφηκαν στο AKC, καθώς οι εισαγωγές εισέρρεαν στη χώρα. Μετά τη Μεγάλη Ύφεση, υπήρχαν λίγα Μαλινουά και το ενδιαφέρον για τη φυλή είχε μειωθεί τόσο πολύ που το AKC τα έβαλε στην κατηγορία Miscellaneous Class στις εκθέσεις του AKC τη δεκαετία του 1930 και του ’40. Το 1949, δημιουργήθηκε στην Ιντιάνα ένας δεύτερος Σύλλογος Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου της Αμερικής. Την ίδια χρονιά, ο John Cowley εισήγαγε δύο Μαλινουά και ξεκίνησε το εκτροφείο του Netherlair. Έδειξε αρκετά από τα σκυλιά του και αρκετοί άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτά.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτρέφουν και επιδεικνύουν Μαλινουά. Τον Μάρτιο του 1992, η Αμερικανική Λέσχη Βελγικού Μαλινουά έλαβε την ιδιότητα του μητρικού συλλόγου του AKC. Την τελευταία δεκαετία, τα σκυλιά Βελγικού Μαλινουά έχουν λάβει μεγάλη προσοχή για το έργο τους στο στρατό, σε υπηρεσίες ανίχνευσης ναρκωτικών, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα. Ως αποτέλεσμα, πολλά Μαλινουά έχουν εισαχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το 2019, ένα βελγικό Μαλινουά γνωστό ως Conan τραυματίστηκε σε μια στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία και ο Κόναν τιμήθηκε ως ήρωας στον Λευκό Οίκο αφού ανάρρωσε πλήρως.

 

Βελγικό Μαλινουά Μέγεθος

Τα αρσενικά έχουν ύψος 24 έως 26 ίντσες στον ώμο και ζυγίζουν 60 έως 80 κιλά. Τα θηλυκά έχουν ύψος 22 έως 24 ίντσες και ζυγίζουν 40 έως 60 κιλά.

Προσωπικότητα

Τα κουτάβια του Βελγικού Μαλινουά είναι συχνά περίεργα και παιχνιδιάρικα, πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους και να τα κρατήσουν στην αγκαλιά τους. Είναι στοργικά με τα μέλη της οικογένειας αλλά επιφυλακτικά απέναντι στους ξένους μέχρι να πάρουν τα μέτρα τους. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό σκύλο εργασίας που έχει αυτοπεποίθηση και είναι προστατευτικός σε κάθε κατάσταση. Οι ικανότητες φύλαξης του Μαλινουά είναι εξαιρετικές. Προστατεύουν τους ανθρώπους και την περιουσία τους με όση δύναμη απαιτείται. Η ντροπαλότητα και η επιθετικότητα είναι σπάνια σε αυτή τη φυλή.

Τούτου λεχθέντος, η ιδιοσυγκρασία δεν συμβαίνει έτσι απλά. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση. Όπως κάθε σκύλος, το Μαλινουά χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση -έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, εικόνες, ήχους και εμπειρίες- όταν είναι νεαρό. Η κοινωνικοποίηση συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι το κουτάβι Μαλινουά σας θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας ολοκληρωμένος σκύλος. Η εγγραφή του σε μια τάξη παιδικού σταθμού για κουτάβια είναι μια πολύ καλή αρχή. Το να προσκαλείτε τακτικά επισκέπτες και να πηγαίνετε το κουτάβι σας σε πολυσύχναστα πάρκα, σε καταστήματα που επιτρέπουν σκύλους και σε χαλαρές βόλτες για να γνωρίσετε τους γείτονες θα το βοηθήσει επίσης να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Βελγικό Μαλινουά Υγεία

Τα Βελγικά Μαλινουά είναι γενικά υγιή, αλλά όπως όλες οι φυλές, είναι επιρρεπή σε ορισμένες παθήσεις. Δεν παθαίνουν όλα τα Μαλινουά κάποια ή όλες αυτές τις ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε αυτή τη φυλή.

Δυσπλασία ισχίου: Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία το μηριαίο οστό δεν εφαρμόζει καλά στην άρθρωση του ισχίου. Ορισμένοι σκύλοι παρουσιάζουν πόνο και χωλότητα στο ένα ή και στα δύο πίσω πόδια, αλλά μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σημάδι δυσφορίας σε έναν σκύλο με δυσπλασία ισχίου. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, μπορεί να αναπτυχθεί αρθρίτιδα. Η δυσπλασία του ισχίου είναι κληρονομική, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ταχεία ανάπτυξη από μια δίαιτα με πολλές θερμίδες ή οι τραυματισμοί που προκαλούνται από άλματα ή πτώσεις σε γλιστερά δάπεδα.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA). Πρόκειται για μια εκφυλιστική οφθαλμική διαταραχή που τελικά προκαλεί τύφλωση από την απώλεια των φωτοϋποδοχέων στο πίσω μέρος του ματιού. Η PRA ανιχνεύεται χρόνια πριν ο σκύλος εμφανίσει σημάδια τύφλωσης. Ευτυχώς, οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άλλες αισθήσεις τους για να αντισταθμίσουν την τύφλωση και ένας τυφλός σκύλος μπορεί να ζήσει μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. Απλά μην το κάνετε συνήθεια να μετακινείτε τα έπιπλα.

Δυσπλασία των αγκώνων. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση που είναι κοινή σε σκύλους μεγάλων φυλών. Πιστεύεται ότι προκαλείται από διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των τριών οστών που αποτελούν τον αγκώνα του σκύλου, προκαλώντας χαλάρωση των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη χωλότητα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος ή φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του πόνου.

Ευαισθησία στην αναισθησία. Τα βελγικά Μαλινουά είναι πολύ ευαίσθητα στην αναισθησία. Έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο ποσοστό θανάτου όταν υποβάλλονται σε αναισθησία, λόγω της αναλογίας μυών προς λίπος. Βεβαιωθείτε ότι ο κτηνίατρός σας κατανοεί αυτή την ευαισθησία προτού επιτρέψει στο Μαλινουά σας να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακόμη και σε καθαρισμό των δοντιών του.

Βελγικό Μαλινουά Φροντίδα

Το Βελγικό Μαλινουά μπορεί να τα καταφέρει καλά σε μικρό χώρο, αν έχει αρκετή άσκηση. Προτιμούν τα δροσερά κλίματα, αλλά προσαρμόζονται καλά σε θερμότερα περιβάλλοντα. Θα πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνονται ως μέρος της οικογένειας και να ζουν σε εσωτερικούς χώρους. Εάν είναι δυνατόν, παρέχετε στο Μαλινουά σας λίγη άσκηση χωρίς λουρί σε περιφραγμένο χώρο, εκτός από μεγάλους περιπάτους ή τζόκινγκ. Τα Μαλινουά χρειάζονται περίπου 20 λεπτά δραστηριότητας τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα και ένας χαλαρός περίπατος δεν θα τα ικανοποιήσει. Είναι φτιαγμένα για δράση. Αν σας αρέσει να κάνετε πεζοπορία ή τζόκινγκ, το Βελγικό Μαλινουά σας θα χαρεί να είναι στο πλευρό σας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας για να διαγωνιστεί σε υπακοή ή ευκινησία. Δεν έχει πραγματικά σημασία τι κάνετε, αρκεί να τα κρατάτε ενεργά. Μην εκπλαγείτε αν τρέχουν σε μεγάλους κύκλους στην αυλή σας- είναι ένα κατάλοιπο της κληρονομιάς τους ως ποιμενικοί.

Τα κουτάβια έχουν διαφορετικές ανάγκες άσκησης. Από την ηλικία των 9 εβδομάδων έως 4 μηνών, η εκπαίδευση κουταβιών μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκούνται, να εκπαιδεύονται και να κοινωνικοποιούνται, καθώς και 15 έως 20 λεπτά παιχνιδιού στην αυλή, πρωί και βράδυ. Πετάξτε τους μια μπάλα για να την πιάνουν. Από την ηλικία των 4 έως 6 μηνών, τα εβδομαδιαία μαθήματα υπακοής, οι καθημερινές βόλτες μισού χιλιομέτρου και το παιχνίδι στην αυλή θα καλύψουν τις ανάγκες τους. Από 6 μηνών έως 1 έτους, παίξτε φέρε-πιάσε με μια μπάλα ή ένα φρίσμπι για έως 40 λεπτά κατά τη διάρκεια δροσερών πρωινών ή βραδινών ωρών, όχι στη ζέστη της ημέρας. Συνεχίστε να περιορίζετε τους περιπάτους σε 1 χλμ. Μετά την ηλικία του 1 έτους, το κουτάβι Μαλινουά σας μπορεί να αρχίσει να τρέχει μαζί σας, αλλά κρατήστε την απόσταση σε λιγότερο από 1,5 χλμ και κάντε του συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αποφύγετε τις σκληρές επιφάνειες, όπως η άσφαλτος. Καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν, μπορείτε να αυξήσετε την απόσταση και το χρόνο που τρέχετε. Αυτά τα κλιμακωτά επίπεδα άσκησης θα προστατεύσουν τα αναπτυσσόμενα οστά και τις αρθρώσεις τους.

Τα Μαλινουά είναι ευαίσθητα και ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμα. Να είστε σταθεροί, ήρεμοι και συνεπείς μαζί τους. Ο θυμός και η σωματική βία είναι αντιπαραγωγικά.

Βελγικό Μαλινουά Σίτιση

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα: 2 έως 3 φλιτζάνια υψηλής ποιότητας ξηρή τροφή την ημέρα, μοιρασμένη σε δύο γεύματα ή ωμοφαγία BARF.

Η ποσότητα που τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, το μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Οι σκύλοι είναι άτομα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα τροφής. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ένας ιδιαίτερα δραστήριος σκύλος θα χρειαστεί περισσότερη τροφή από έναν σκύλο που αράζει πολλή ώρα στον καναπέ.

Η ποιότητα της τροφής σκύλου που αγοράζετε κάνει επίσης τη διαφορά. Όσο καλύτερη είναι η τροφή για σκύλους, τόσο περισσότερο θα συμβάλει στη ανάπτυξη του σκύλου σας. Αποφύγετε τις φθηνές μη επώνυμες τροφές.

Τεστ βάρους

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν είναι υπέρβαρος, κάντε του το τεστ με τα μάτια και το τεστ με τα χέρια. Αρχικά, κοιτάξτε τους από κάτω. Θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε τη μέση τους. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα χέρια σας στην πλάτη τους, τους αντίχειρες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, με τα δάχτυλα ανοιχτά προς τα κάτω. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε αλλά όχι να δείτε τα πλευρά τους χωρίς να χρειαστεί να πιέσετε δυνατά. Αν δεν μπορείτε, χρειάζονται λιγότερη τροφή και περισσότερη άσκηση.

βελγικό-μαλινουά

 

Βελγικό Μαλινουά – χρώμα τριχώματος και περιποίηση

Τα μαλινουά έχουν κοντό, ίσιο τρίχωμα που είναι σκληρό στην αφή. Το σκληρό κάλυμμα και το πυκνό υπόστρωμα παρέχουν αντοχή στις καιρικές συνθήκες για έναν σκύλο που εκτρέφεται για να εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους υπό όλες τις συνθήκες. Το τρίχωμα είναι ελαφρώς μακρύτερο γύρω από το λαιμό. Το τρίχωμα είναι συνήθως χρώματος φαιοκόκκινου έως καφέ με μαύρη μάσκα στο πρόσωπο, μαύρα αυτιά και μαύρες άκρες στις τρίχες. Τα Μαλινουά χρώματος Fawn έχουν μερικές φορές ένα μικρό κομμάτι λευκό στις άκρες των δακτύλων των ποδιών τους ή μια μικρή λευκή κηλίδα στο στήθος.

Το κοντό, λείο τρίχωμα του Μαλινουά είναι εύκολο στην περιποίηση. Βουρτσίστε το κάθε εβδομάδα με μια βούρτσα με σκληρή τρίχα και κάντε μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Τα Μαλινουά μαδάνε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Βουρτσίζετε τα δόντια του Μαλινουά σας τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να απομακρύνετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμη καλύτερο αν θέλετε να προλάβετε τις ασθένειες των ούλων και την κακή αναπνοή. Κόβετε τακτικά τα νύχια, αν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει με φυσικό τρόπο. Αν τα ακούτε να κροταλίζουν στο πάτωμα, είναι πολύ μακριά. Τα κοντά, περιποιημένα νύχια διατηρούν τα πόδια του σκύλου σε καλή κατάσταση και δεν θα γρατζουνάνε τα πόδια σας όταν το Μαλινουά σας πηδάει με ενθουσιασμό για να σας χαιρετήσει.

Ξεκινήστε να συνηθίζετε το Μαλινουά σας να το βουρτσίζετε και να το εξετάζετε όταν είναι κουτάβι. Χειρίζεστε συχνά τις πατούσες του (τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στα πόδια τους) και κοιτάξτε μέσα στο στόμα και τα αυτιά του. Κάντε τον καλλωπισμό μια θετική εμπειρία γεμάτη επαίνους και ανταμοιβές, και θα θέσετε τις βάσεις για εύκολες κτηνιατρικές εξετάσεις και χειρισμό όταν θα είναι ενήλικο.

Καθώς κάνετε περιποίηση, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα και στα μάτια, καθώς και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέτασή σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας.

Βελγικό Μαλινουά παιδιά και άλλα κατοικίδια

Τα καλά κοινωνικοποιημένα Μαλινουά είναι καλά με τα παιδιά, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει μαζί τους, αλλά λόγω της ποιμενικής τους φύσης, μπορεί να έχουν την τάση να τα δαγκώνουν στα πόδια τους και να προσπαθούν να τα κουμαντάρουν όταν παίζουν. Πρέπει να διδάξετε στο Μαλινουά σας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Ένα ενήλικο βελγικό Μαλινουά που δεν είναι εξοικειωμένο με τα παιδιά μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε ένα σπίτι με παιδιά που είναι αρκετά ώριμα για να αλληλεπιδρούν σωστά μαζί τους.

Να διδάσκετε πάντα στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να επιβλέπετε πάντα τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ σκύλων και μικρών παιδιών για να αποφύγετε τυχόν δάγκωμα ή τράβηγμα αυτιών ή ουρών από οποιοδήποτε μέρος. Διδάξτε στο παιδί σας να μην πλησιάζει ποτέ κανέναν σκύλο την ώρα που τρώει ή να προσπαθεί να πάρει το φαγητό του σκύλου. Κανένας σκύλος δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται χωρίς επίβλεψη με ένα παιδί.

Το βελγικό Μαλινουά μπορεί να είναι επιθετικό απέναντι σε άλλα σκυλιά και γάτες, εκτός αν έχουν μεγαλώσει μαζί τους από κουταβάκια. Αν θέλετε το Μαλινουά σας να τα πηγαίνει καλά με άλλα ζώα, πρέπει να ξεκινήσετε από νωρίς και να το επιβραβεύετε για την κατάλληλη συμπεριφορά. Εάν το Μαλινουά σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί με άλλα ζώα, είναι δική σας ευθύνη να κρατάτε τον σκύλο σας υπό έλεγχο στην παρουσία τους.

Βελγικό Μαλινουά εκτροφεία

Η εύρεση ενός αξιόπιστου εκτροφέα μαλινουά είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε όταν φέρνετε ένα νέο σκύλο στη ζωή σας. Οι αξιόπιστοι εκτροφείς δεσμεύονται να εκτρέφουν υγιή, καλά κοινωνικοποιημένα κουτάβια που θα γίνουν σπουδαίοι σύντροφοι. Θα ελέγξουν τη γραμμή αναπαραγωγής τους για προβλήματα υγείας, θα κοινωνικοποιήσουν τα κουτάβια τους από νεαρή ηλικία και θα σας παρέχουν υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Από την άλλη πλευρά, οι “εκτροφείς της αυλής” ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέρδος παρά για την παραγωγή υγιών, καλά προσαρμοσμένων σκύλων. Μπορεί να μην ελέγχουν το απόθεμα αναπαραγωγής τους για προβλήματα υγείας και μπορεί να μην κοινωνικοποιούν σωστά τα κουτάβια τους. Ως αποτέλεσμα, τα κουτάβια από ανεπίσημους μη αδειοδοτημένους εκτροφείς είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε μας!

Share

Email
Print

Περισσότερες ράτσες σκύλων