Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων
Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.
Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.
Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σκύλοι από την ηλικία του ενός έτους και πάνω δύναται να εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι τα εννέα ή δέκα τους χρόνια, ανάλογα με τις φυσικές τους αντοχές. Οι εγκαταστάσεις, η εμπειρία και η τεχνογνωσία των εκπαιδευτών της Υπηρεσίας Αστυνομικών Σκύλων καθιστά ικανή την εξ΄ αρχής εκπαίδευση σκύλων.
Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική πραγματικότητα, με συνεχείς συντηρητικές ώστε οι αστυνομικοί σκύλοι και οι συνοδοί τους να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε καλό επιχειρησιακό επίπεδο.
Η εκπαίδευση διαφέρει στους σκύλους περιπολίας και ανίχνευσης, ναρκωτικών ή εκρηκτικών, και δίνεται έμφαση στις απαιτήσεις της επιχειρησιακής χρήσης του σκύλου. Π.χ. σε ένα σκύλο περιπολίας υπάρχει αυξημένη απαίτηση στις ασκήσεις βασικής υπακοής-πειθαρχίας. Σημαντική είναι η κατάλληλη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού κέντρου σε έναν χώρο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας, περιέχει προσομοιώσεις χώρων και εκπαιδευτικά βοηθήματα.
Η εκπαίδευση δεν στρέφεται αποκλειστικά σε ένα αντικείμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί ως διπλής χρήσης, π.χ. ναρκωτικών και περιπολίας, διότι απαιτείται η ίδια αντίδραση (ενέργεια), κάτι όμως που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε σκυλιά εκρηκτικών και περιπολίας δηλ. να ζητηθούν από τον ίδιο σκύλο δύο διαφορετικές αντιδράσεις (παθητική- ενεργητική).
Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ
Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.
Αστυνομικός Συνοδός γίνεται ο επιτυχών αστυνομικός που πέρασε από την διαδικασία επιλογής μέσω συνέντευξης και γραπτών εξετάσεων. Η εκπαίδευσή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις και στους χώρους εκπαίδευσης της υπηρεσίας από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, για περίπου τρεις μήνες, που είναι και το χρονικό διάστημα της πρώτης γνωριμίας του αστυνομικού με τον σκύλο του.
Ο συνοδός εργάζεται σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις της Υπηρεσίας του. Διαμένει με τον σκύλο του και ζει μαζί του, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης, αλληλεξάρτησης και συνεργασίας, που αποδίδει το μέγιστο κατά τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Για τη στέγαση του αστυνομικού σκύλου απαιτούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές διαμονής στην οικία του συνοδού χειριστή. Ειδικότερα, απαιτείται αρκετά μεγάλος χώρος στέγασης του σκύλου, κλιματισμός για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, να μην εκτίθεται σε κινδύνους π.χ. μπαλκόνι, παράθυρο και να είναι σύμφωνη η διαμονή του σκύλου με τους κανονισμούς της πολυκατοικίας. Ωστόσο πραγματοποιούνται και σχετικοί έλεγχοι – επιθεωρήσεις από επόπτη της Υπηρεσίας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας του αστυνομικού σκύλου στο χώρο στέγασής του.
Ο αστυνομικός συνοδός βρίσκεται όλο το 24ωρο με το σκύλο του και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση επικοινωνίας, συνεργασίας και αγάπης. Γι’ αυτό και όταν μετά από περίπου εννέα χρόνια τελειώσει η εκπαίδευση του σκύλου, λόγω μείωσης απόδοσής ή γήρατος, παραδίδεται στην φιλοζωική, με την διαδικασία που προβλέπεται από το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα, και παραλαμβάνεται εκ νέου από τους εκπαιδευτές γιατί μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας και συμβίωσης είναι δύσκολο να τον αποχωρισθούν.
Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΟΔΩΝ / ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Οι σκύλοι και οι συνοδοί – χειριστές τους διακρίνονται ανάλογα με το αντικείμενο και την εκπαίδευση τους στις παρακάτω ειδικότητες – κατηγορίες:
- Ανίχνευσης εκρηκτικών υλών
- Ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών
- Περιπολίας (φύλαξης προσώπων και πραγμάτων, αναζήτησης εξαφανισμένων ατόμων, φύλαξης και συνοδείας κρατουμένων, καταδίωξης και σύλληψης ατόμων). Επίσης θα πρέπει να γίνει γνωστό πως στις παραμεθόριες περιοχές οι σκύλοι περιπολίας εκπαιδεύονται παράλληλα και στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών με άριστα ως στιγμής αποτελέσματα.
Οι αστυνομικοί σκύλοι συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.
Πηγή: astynomia.gr